18 mei 2016 – De politieke schermutselingen hebben het Purmerendse gemeentehuis veranderd in een ware arena. De bevolking wil het Beusebos behouden. Oude politici lichten elkaar beentje. Als het zo doorgaat, kan dat nog leiden tot een verrassende uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.


Het Beusebos is een prachtig recreatie- en natuurgebied in het westen van Purmerend. Het ligt in de Kom van de A7, tegen de gemeente Wormerland aan. De Vrienden van het Beusebos zetten zich in voor het behoud en beheer van dit oudste bos van Purmerend.

Versteningsvisie
Maar het gemeentebestuur heeft andere plannen. Het wil Purmerend opstoten in de vaart der volkeren en meent dat te moeten door het bos te kappen en er een hotel met congrescentrum te bouwen. Vorig jaar heeft de gemeenteraad een ton uitgetrokken om een Versteningsvisie voor het gebied te maken en die Visie ligt er nu.
In die Visie schrijft het college van burgemeester en wethouders dat er ‘ruimte is voor integrale, eventueel modulaire ontwikkeling van Kom A7 met hotel, congres- en evenementenfaciliteiten en vrijetijdsfuncties. Dergelijke invulling levert meerwaarde voor de stad en de regio, doordat er sprake is van een kwalitatieve toevoeging aan de stad, gecombineerd met een beperkt aanbod in onze regio.’ Het gemeentebestuur vindt de plek een toplocatie vanwege de zichtbaarheid en bereikbaarheid, en meent dat bebouwing ervan het imago van Purmerend goed zal doen.

Tegenargumenten
Op 7 april boog de gemeenteraadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer zich over de Visie. Maar eerst spraken maar liefst 23 mensen meer dan twee uur lang in. Zoveel insprekers voor een onderwerp is nooit eerder vertoond in Purmerend. Geen enkele inspreker, onder wie ook de voorzitter  van Stichting Behoud Waterland (SBW), deelde de visie van het gemeentebestuur.
Een greep uit de aangevoerde argumenten. Het visiedocument is een ‘deceptie’, de daarin opgenomen stellingen en wensen zijn niet gestaafd. Het is een ‘megalomaan plan’, een ‘bestuurlijk luchtkasteel’, een ‘prestige-object’ en ‘louter speculatie’. Een Purmerender is echt niet trots op een Van der Valk-hotel. Die kijkt liever naar het groen dan naar een vijftig meter hoog gebouw. Het levert slechts een handvol goedkope arbeidsplaatsen op. De horeca in de binnenstad zal het nog moeilijker krijgen. De bouw gaat ten koste van de hotels in Zuidoostbeemster en Hoorn. ‘Er is helemaal geen behoefte aan zo’n hotel’. Bovendien is er meer dan genoeg plek voor zo’n hotel in de binnenstad, bijvoorbeeld op de plaats van het postkantoor, of op het braak liggende bedrijventerrein Baanstee-Noord.
Verder werd het belang van het Beusebos voor mens en dier onderstreept. Het is een belangrijke schakel in het grotere geheel voor vissen, vlinders, vleermuizen, vogels en andere dieren. Het Beusebos beschermt de inwoners van Neck en Wijdewormer tegen het lawaai van de snelweg en tegen fijnstof. Steeds meer mensen vinden het heerlijk om in het Beusebos te recreëren.
Ook de SBW vindt de bouwplannen vooralsnog speculatief. Als er al behoefte is aan dergelijke faciliteiten, dan kunnen die gemakkelijk in het stedelijk gebied in de regio worden gerealiseerd. Daarvoor hoeft niet het oudste bos van Purmerend te worden opgeofferd. De tekst van de SBW-inspraak vindt u hier.

Massaal protest
Op 21 april besprak de gemeenteraad de Visie. En weer vond er weer iets unieks plaats. Voorafgaand aan de raadsvergadering trok een stoet van ruim tweehonderd mensen van het Beusebos in optocht naar het gemeentehuis. Hun eis liet aan duidelijkheid niets te wensen over: ‘Behoud het Beusebos!’. In het gemeentehuis moest een speciale ruimte worden ingericht om alle demonstranten te kunnen herbergen, omdat er op de publieke tribune in de raadszaal onvoldoende plek was.
Maar helaas de meerderheid van de gemeenteraad bleef doof voor de stem van de demonstranten. Stadspartij, VVD, CDA en Ouderenverbond stemden in met de Visie en gaven het college van burgemeester en wethouders groen licht om de plannen verder te ontwikkelen. Tegen stemden: GroenLinks, Leefbaar Purmerend, Trots, Lijst van Damme en enkele leden van de PvdA en D66.
Burgemeester en wethouders kunnen nu verder met het ontwikkelen van hun plan, maar ze hebben nog een lange weg te gaan. Ze moeten de provincie nog zien om te krijgen, want die maakt hotelbouw in het Beusebos op dit moment niet mogelijk. En de hele bestemmingsplanprocedure moet nog worden doorlopen. Het eerstvolgende gemeentelijke stuk dat we verwachten is het voorontwerp-bestemmingsplan.

Politiek steekspel
Ondertussen vond er ook nog een ander politiek steekspel plaats. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 werd in Purmerend een bestuurscoalitie gevormd door Stadspartij, VVD, CDA, D66 en AOV (Ouderenverbond). D66 was in het college van burgemeester en wethouders vertegenwoordigd met wethouder Edwin Voorbij. Voorbij stapte in maart van dit jaar echter plotseling op als wethouder. Officieel vanwege problemen met het werkvoorzieningproject Baanstede, maar duidelijk was dat ook de Beusebos-kwestie een rol speelde. Bij de vorming was de coalitie hadden de partijen afgesproken dat ze voor de verstening van de Kom A7 waren en Voorbij aangewezen als verantwoordelijk wethouder. Dat was een lastig punt voor D66 want deze partij had vóór de coalitievorming juist erg gepleit voor het groen houden van de Kom A7 had gepleit.
Vorige week was er weer onverwacht nieuws uit de coalitie. Er werd geen naam bekend gemaakt van de nieuwe D66-wethouder, maar de andere partijen maakten bekend dat ze D66 uit de coalitie zetten. De Stadspartij, VVD, CDA en AOV lieten weten ‘onvoldoende vertrouwen’ in verdere samenwerking met deze partij te hebben. D66 liet daarop weten ‘teleurgesteld’ te zijn en voelt zich ‘genaaid’. Zij zit nu in de oppositie. De resterende partijen hebben echter nog steeds een raadsmeerderheid en een paar dagen later kwam het verrassende bericht dat Harry Rotgans de opvolger wordt van wethouder Edwin Voorbij.
Wie is Harry Rotgans? Rotgans werd in 2014 gekozen als raadslid voor de VVD, stapte met ruzie uit de VVD-fractie (hij betichtte zijn fractievoorzitter van ‘rattenstreken’), nam zijn zetel mee en sloot zich aan bij het AOV. De invloed van Rotgans was goed te merken: afgelopen twee jaar ging het AOV een veel rechtsere koers varen dan voorheen. Nu wordt Rotgans wethouder namens het AOV (en krijgt de VVD zijn geroofde zetel terug). Rotgans was de afgelopen twee jaar een groot pleitbezorger van de kap van het Beusebos.
Ondertussen gaan de Vrienden van het Beusebos door met het opkomen voor het groen in Purmerend. Het zou zo maar kunnen dat die strijd een onderwerp wordt in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. De SBW blijft de ontwikkelingen in Arena Purmerend volgen.