1.jpg
2.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow

25 september 2015 - De SBW organiseerde op 23 september een WaterlandBeraad-discussieavond over de fusie van en samenwerking tussen gemeenten in de regio Waterland. Bij welke samenwerking en grootte van een gemeente zijn landschap en natuur het beste gebaat? Deze vraag werd niet eenduidig beantwoord.

Burgemeester Don Bijl van de gemeente Purmerend vertelde dat de regio Waterland deel uitmaakt van de metropoolregio Amsterdam, waarin 16 gemeenten met elkaar samenwerken. Hij waarschuwde dat er vanuit de metropoolregio ‘enorme krachten’ op ons afkomen, die van grote invloed zullen zijn op onze omgeving, inclusief op onze natuur en ons landschap. Hij deed het voorkomen alsof dat een natuurverschijnsel is, waartegen niets te doen valt.

‘Drive’
Volgens Franke Hoekstra van Staatsbosbeheer is de grootte van een gemeente niet zo relevant. Het gaat vooral om de ‘drive’ van het bestuur en het ambtenarenapparaat voor de natuur en het landschap.  Marcel ten Have, raadslid uit het gefuseerde Drechterland, vindt dat zijn gemeente niet groter moet worden “om dicht bij de burger te kunnen blijven staan.”
De afdelingsvoorzitter van de PvdA in Landsmeer, Willem van de Ploeg, meent dat een fusie van Landsmeer met Amsterdam of met andere gemeente(n) nodig is om in de metropoolregio invloed te kunnen uitoefenen. Volgens Marian Segers, raadslid voor D66 in de gemeente Beemster, maakt het niet veel verschil of De Beemster al dan niet haar zelfstandigheid verliest.
Vincent Tuijp, fractieleider van het CDA in Edam-Volendam, ziet geen nadelige gevolgen van de fusie van Zeevang met Edam-Volendam voor natuur en landschap. Er is voldoende groen en de groei zal niet verder gaan dan het volbouwen van De Lange Weeren.Foto’s Rineke Neppelenbroek

Discussie
Het werd een avond met een levendige discussie, die werd geleid door Klaas Breunissen van de SBW. Er was een inleiding van politicoloog Harmen Binnema. Hij legde de voordelen van een gemeentelijke herindeling uit. Hij benadrukte dat vóór het nemen van het besluit tot samenwerking of herindeling/fusie van gemeenten er eerst een stevige politieke discussie moet worden gevoerd over wat men met het gebied wil.
Aan het einde van de avond was er geen eenduidig antwoord op de vraag bij welke gemeentelijke samenwerking natuur en landschap het meest gebaat zijn. Wel werd benadrukt dat vanwege het bovenlokale belang van natuur en landschap voor de provincie een belangrijke rol is weggelegd.
Het verslag van deze avond leest u hier.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow