Tweede ingreep bestemmingsplan buitengebied Beemster

10 augustus 2024 - De gemeenteraad Purmerend is opnieuw door de bestuursrechter op de vingers getikt over het bestemmingsplan voor het buitengebied van droogmakerij De Beemster. De gemeenteraad wil maar niet begrijpen dat De Beemster een uniek UNESCO werelderfgoed is waarmee rekening moet worden gehouden.

Verruiming bestemmingsplan

Nog vóór de fusie van de gemeente Beemster met de gemeente Purmerend per 1 januari 2022 wilde de gemeente Beemster snel het bestemmingsplan voor haar buitengebied verruimen. Dit onder andere om tegemoet te komen aan de wensen van agrariërs ten aanzien van schaalvergroting en verbreding van bedrijfsactiviteiten.

De SBW begrijpt dat agrarische bedrijven de ruimte moeten krijgen. Maar tegelijkertijd vindt zij het belangrijk dat het buitengebied haar agrarisch karakter blijft behouden en dat de kenmerkende openheid en andere kwaliteiten van de UNESCO werelderfgoederen De Beemster en De Stelling van Amsterdam niet verder worden aangetast. Daarom moeten er grenzen worden gesteld en naar adequate oplossingen worden gezocht. Vaak ontstaan veel betere plannen als deze door de gemeente goed worden aangestuurd. Door een gebrek aan glasheldere regels zijn de unieke waarden van de werelderfgoederen onvoldoende beschermd. De SBW heeft daarom samen met twee andere stichtingen in 2021 bezwaar gemaakt tegen het ‘verruimingsvoorstel’ van de gemeenteraad van De Beemster.

 

Opdracht Raad van State 1 maart 2023

De gemeenteraad wees alle bezwaren af. De stichtingen hebben vervolgens de Raad van State naar haar oordeel gevraagd. Deze bestuursrechter vond de bezwaren van de stichtingen terecht en gaf op 1 maart 2023 aan de gemeenteraad de opdracht de zogenaamde kernkwaliteiten van het werelderfgoed De Beemster beter in het bestemmingsplan te beschermen. Wij schreven daar eerder over.

De hhogste bestuursrechterDe hhogste bestuursrechter

Reparatieplan

Vanwege die rechterlijke opdracht stelde de gemeenteraad het zogenaamde reparatieplan vast. Maar ook dit plan bood volgens de stichtingen onvoldoende bescherming. De stichtingen vonden dat onbegrijpelijk; op die manier worden de unieke waarden van De Beemster op de schop gegooid en gaat dit werelderfgoed steeds meer lijken op andere landschappen. Daarom konden de stichtingen niet anders dan opnieuw een juridische procedure te starten tegen de gemeenteraad Purmerend.

Tussenuitspraak Raad van State 17 juli 2024

De bestuursrechter concludeerde dat de bescherming van het werelderfgoed ook in het reparatieplan onvoldoende was geregeld. De gemeenteraad heeft dus niet voldaan aan de eerdere opdracht van de Raad van State. De gemeenteraad kreeg van de Raad van State eerst de gelegenheid de gebreken te herstellen voordat de Raad van State een einduitspraak zal doen. Dit herstel moet gebeuren vóór medio januari 2025.

De volledige tussenuitspraak kunt u hier lezen.

Nieuw raadsvoorstel

De eerste reactie [zie mail] van een raadslid in het Noord-Hollandsdagblad van 23 juli 2024 laat zien dat de gemeenteraad de Werelderfgoed-status nog steeds niet serieus neemt. ‘Er wordt simpelweg door de gemeenteraad prioriteit gegeven aan ontwikkelingen’, aldus SBW-bestuurslid Bart Creemer. ‘De gemeenteraad werkt nog altijd aan verschillende plannen mee, die de kernkwaliteiten aantasten. Dat betekent dat er voor ons nog veel werk aan de winkel is, ook in het geval de gebreken in het bestemmingsplan zijn hersteld’.

De gemeente Purmerend werkt op dit moment aan een nieuw raadsvoorstel.  Deze wordt na de zomer verwacht.